O toplom cinkovanju Faze toplog cinkovanja.

Toplo cinkovanje (eng. Hot-dip Galvanizing) je metalurški postupak u kojem se čelični ili tučani delovi štite od rđanja potapanjem u kupatilo istopljenog cinka na 450-460 0C.

Često se naziv toplo cinkovanje neopravdano zamenjuje izrazom galvanizacija koji se odnosi na postupak elektrohemijske zaštite čelika.

Sloj cinka sprečava koroziju zaštićenih metala tako što obrazuje fizičku barijeru i tako što deluje kao žrtvena anoda kada je barijera u opasnosti. Kada se izloži atmosferi, cink reaguje sa kiseonikom i nastaje ZnO. Cink oksd reaguje sa ugljen dioksidom i obrazuje cink karbonat ZnCO3.

Proces toplog cinkovanja predstavlja postepenu difuziju tečnog cinka u površinsku strukturu čelika, obrazujući zaštitni omotač karakterističan po velikoj otpornosti na koroziju i na abraziju.

Faze procesa toplog cinkovanja

1. Priprema

U ovoj etapi vrši se mehanička priprema čelične strukture za cinkovanje, a uglavnom se sastoji od:

– čišćenja dela (uklanjanje nadmera, ostataka varenja tamo gde nije obavljeno, čišćenje od zemlje ako je potrebno i slično)

– izrada odgovarajućih rupa, potrebnih da bi hemijski rastvori i rastopljeni cink stigli do svih otvorenih i zatvorenih površina

– postavljanje delova u specijalne uređaje za držanje radi toplog cinkovanja.

2. Odmašćivanje

U ovoj etapi delovi se čiste od eventualnih mrlja ulja i drugih organskih nečistoća.

3. Dekapiranje

Ovom operacijom uklanja se rđa koja se nalazi na čeličnim delovima, tako što se potapa u kupatilo koje sadrži rastvor za dekapiranje na bazi HCl.

4. Ispiranje

Predstavlja proces uklanjanja rastvora HCl koji se zadržao na delovima u toku dekapiranja.

5. Fluksiranje

Sastoji se u potapanju delova u rastvor cinka i amonijakove soli sa ciljem da se delovi zaštite od oksidacije do trenutka potapanja u cink, ali i da se poboljša prianjanje istopljenog cinka na površine delova.

6. Sušenje

Da bi se smanjilo vreme potapanja delova u cink i da bi se poboljšao proces reakcije, delovi prolaze kroz peć da bi bili suvi i zagrejani pre nego što se unesu u cinkovo kupatilo.

7. Toplo cinkovanje

Sastoji se u postepenom potapanju pripremljenih delova za vreme od nekoliko minuta u kupatilo istopljenog cinka na temperature od 450-460 oC.

8. Hlađenje

Nakon vađenja iz cinkovog kupatila, pocinkovane strukture se hlade potapanjem u bazen sa vodom

9 Finiširanje

Pre nego što se pocinkovani proizvodi isporuče korisnicima, izvodi se proces uklanjanja viška cinka u obliku okapina i zadebljalih slojeva cinka na nekim ekstremitetima delova.

Anunțuri

Despre ETNOUS

Sprijinim creatia! Publicam carti in tiraje mici si mijlocii, prin www.edituraetnous.eu Realizam jucarii din lemn (www.lizuc.ro)
Acest articol a fost publicat în SERBIAN. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s